TOKAJI BORVIDÉK

Tokaj-Hegyalja 2002 óta az UNESCO Világörökség része mint történelmi borvidék és kultúrtáj, amely termőhelyi adottságai, mikroklímája és borkészítési eljárása miatt nyerte el ezt a címet. A borvidék a világ első, 1737 óta eredetvédelemmel rendelkező, zárt borvidéke, melynek különlegesen egyedi és ikonikus bora a tokaji aszú, amely a világ legegyensúlyosabb, komplex édes bora, világszerte az egyik legismertebb hungaricum. A 13. században építették az első, kőzetbe vájt föld alatti pincéket, amelyek később több emeletes, titokzatos föld alatti birodalommá nőttek. Hegyalján ma is 600-700 éves, riolit tufába vájt pincelabirintusok vannak a mélyben.

TÁLLYA

Tokaj-Hegyalja nagymúltú települése – mely az 1600-as években pompás mezőváros volt – Európa mértani középpontjában, a tokaji borvidék dél-nyugati részén fekszik, ahol barokk templomok és régi nemesi kúriák szolgálnak a borélvezet díszletéül. Nemesi birtokközpontok, kúriák, pincesorok és a falut körülvevő katonás szőlősorok alkotják Tállya izgalmas településképét. Ott, ahol egykor nemes urak szivaroztak a présházak tölgyfa kapui előtt és a pincelabirintusok hordóiban pihenő bort császárok, pápák és költők itták, ma olyan műemléki környezetet találunk, melyet a bor, a gasztronómia és a művészetek iránti szenvedély kelt életre. A Budapesttől két órányira fekvő települést a több évszázados borászati hagyomány, a gazdag épített és szellemi örökség, a különleges természeti adottságok, a borvidék legkiterjedtebb borospince labirintusa, a helyi hagyományok, a kiváló szálláshelyek és a minőségi kulináris élvezetek teszik kiemelt jelentőségűvé.

DŰLŐK ÉS BOROK

Tállya dűlői évszázadok óta kiemelt termőhelyeknek számítanak, ma is itt találhatóak a borvidék legígéretesebb szőlőtermő helyei. A történelmi első osztályú, változatos fekvésű dűlők mindegyike egy-egy történelmi családhoz köthető, akik részt vettek a borkultúra megalapozásában Tokaj-Hegyalján – ezt a történelmi hagyományt kívánják továbbvinni a helyi borászatok is. A szőlők aránya 75-80% százalék furmint, 20-22% hárslevelű és 1-2% muskotály. A tállyai szőlőterületek különleges értékét az adja, hogy minden jellegzetes hegyaljai talaptípus megtalálható a környező dűlőkben, így az innen érkező dűlőszelektált borok rendkívül karakteresek és egyediek. A tállyai borászok ars poeticája a természetes borkezelés – minél kevesebb beavatkozással, minél természetesebb borokat készíteni.