A VERSENY BARBECUE-ZÁSRÓL

Az otthoni, civil/ hobbi-barbecue, valamint a hivatásos, vendéglátós barbecue-zás mellett létezik a barbecue-nak egy harmadik, dinamikusan növekvő ágazata: a verseny-barbecue műfaja. A barbecue-versenyeken a civilek és a vendéglátósok is képviseltethetik magukat. Ezeken a versenyeken precíz szabályrendszerek mentén történik a húsok elkészítése és megmérettetése. A világ első számú barbecue-szervezete, egyben a legnépszerűbb verseny-barbecue rendszer gazdája a KCBS (Kansas City Barbeque Society).

A verseny-barbecue-zás az elmúlt évek során Európában is nagy népszerűségre tett szert, így tavasztól őszig szinte minden hétvégén rendeznek valahol Európában KCBS-versenyeket. Minden nemzetközi verseny felér egy szakmai konferenciával, a versenybarbecue jelenleg a barbecue-zásnak a legtartalmasabb nemzetközi eszmecseréje. Egy versenyen akár bíróként, versenyzőként, vagy csak látogatóként megismerhetünk más látásmódokat, újszerű mentalitást, szmókerek garmadáját láthatjuk üzem közben, rubokat, szószokat, húsokat, sütőembereket. Szakmai párbeszédet folytathatunk más országokból érkezett megszállottakkal. Nem ismerünk jelenleg stabilabb összetartó erőt, mint a versenyzés, főleg olyan hiteles keretek között, mint amilyen a KCBS versenyrendszere. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egy barbecue-s értékét a versenyeredményei mutatják meg. Van, akinek tetszik a versenyműfaj, van, akinek nem. Lehet valaki tehetséges és sikeres sütőember úgy, hogy a versenyzésre nem érez rá, vagy a versenytechnikák hidegen hagyják. A versenyzés a teljes barbecue világának egy speciális szegmense. Egy valami viszont biztos: egy KCBS-versenyen indulni, és esetleg egy trófeát elhódítani hatalmas élményt jelent!

TÁLLYA - A MAGYARORSZÁGI BARBECUE-ZÁS EGYIK KÖZPONTJA

2018-ban immár második alkalommal kerül megrendezésre a Kansas City Barbeque Society (KCBS) hivatalos versenyfordulója Tállyán. A hazai barbecue-zás legnagyobb ünnepét változatos kísérőprogramok teszik még színesebbé: koncertek, gyerekprogramok, bor- és gasztroélmények. 2017-ben rendeztük meg először a Tállya BBQ versenyt a KCBS égisze alatt. A versenyen 40 csapat vett részt 11 országból, fantasztikus atmoszférában. Az I. Tállya BBQ osztatlan sikert aratott az európai barbecue-s berkekben, így büszkén mondhatjuk, hogy Magyarország és Tállya az európai BBQ fontos, meghatározó részévé vált.

BORVIDÉKI HELYSZÍN

Tokaj-Hegyalja 1737 óta a világ első zárt borvidéke, 2002 óta pedig az UNESCO Világörökség része mint történelmi borvidék és kultúrtáj. A vidék egyedülálló borfajtája, az aszú világszerte az egyik legismertebb hungaricum. Tállya, Tokaj-Hegyalja nagymúltú települése a mérések szerint Európa mértani középpontjában fekszik, a települést a több évszázados borászati hagyomány, a gazdag épített és szellemi örökség, a különleges természeti adottságok, a borvidék legkiterjedtebb borospince labirintusa, a helyi hagyományok, a kiváló szálláshelyek és a minőségi kulináris élvezetek teszik kiemelt jelentőségűvé. A Tállyáért Egyesület 2014 óta meghatározó közösségi szereplője a helyi és térségi társadalomnak. A civil szerveződés a község gazdasági, szellemi és kulturális fejlődésének elősegítését tűzte ki célul, az elmúlt években rengeteg színvonalas rendezvénnyel és kezdeményezéssel járulva hozzá a borvidék programkínálatához. Velük szoros együttműködésben dolgozik a településért az Oroszlános Borhotel, amely nemcsak minőségi szálláshely és kiemelkedő gasztronómiai helyszín, de a környék egyik legfontosabb közösségi központja is.

A LASSÚ FÜST

Az Amerika déli államaiból származó, évszázados hagyományú tradicionális barbecue nem grillezést jelent: a hús fatüzeléses szmókerekben, lassú füstön sül, alacsony hőmérsékleten, hosszú órákon át. Igazi low & slow életfilozófia, a húskészítési eljárások királya. A barbecue az egyik legdinamikusabban növekvő kulturális irányzat világszerte, az amerikai vidéki kultúra egyik utolsó fellegvára, amely az utóbbi években az európai régiókban is, így Magyarországon is óriási népszerűségre tett szert. Amit a barbecue képvisel: hagyománytisztelet, alaposság, idő, alázat. A hidegfüstölési hagyományok könnyedén honosíthatóak hazánkban, a nagydarab, klasszikus húsrészek miatt a barbecue nagyon közel áll a magyar lelkülethez.

KCBS – KANSAS CITY BARBEQUE SOCIETY

A KCBS fő küldetése a barbecue népszerűsítése, védelme és fejlesztése, minél több ember bevonásán és oktatásán keresztül. A világ első számú barbecue-szervezete 30 éve működik és 20.000 tagot számlál a világ minden részén. A versenyszervezet világszerte több mint 500 pénzdíjas versenyt védnököl, melyek a KCBS szigorú szabályzata szerint zajlanak. A szabályok meghatározzák az elvárt formázást, sütést és tálalást, de teret hagynak az egyéni kreativitásnak is. KCBS versenyeket szinte minden hétvégén rendeznek Európa legkülönfélébb szegleteiben, amatőr és profi csapatok részvételével. A KCBS 2017-ben megérkezett Magyarországra, így végre a hazai barbecue-hívek is megismerhetik és részesei lehetnek a KCBS féle tudásbázisnak és versenyrendszernek.

KÍSÉRŐPROGRAMOK: TÁLLYA BBQ FESZTIVÁL

Mialatt a versenycsapatok felépítik bázisaikat és kezdetét veszi az egész nap és egész éjszaka tartó sütés, a szomszédos Maillot kastélyban és kertjében egy igazi zenei-  és borfesztivál várja a látogatókat, food truck show-val, koncertekkel, színvonalas gyerekprogramokkal, valamint a magyar és amerikai kultúra találkozását jelképező kulturális csemegékkel. A fesztivál másik helyszíne a 400 éves Szirmay kúriában kialakított Oroszlános Borhotel, ahol borélmény programok, borkóstolók, piknikkosaras dűlőtúrák és gasztroélmények várják majd az érdeklődőket. Az Oroszlános étterme izgalmas bor-étel párosításokat felvonultató borvacsorákkal várja a kulináris élvezetekre vágyókat.

A Tállya BBQ Verseny és Fesztivál Facebook-oldala: https://www.facebook.com/TallyaBBQ