Általános versenyszabályok

A versenyre való jelentkezéssel együtt a jelentkezők és résztvevők elfogadják és kötelező érvényűnek tekintik a KCBS védnöksége alatt szervezett verseny szabályait, illetve a Tállya BBQ verseny további szabályait. A szervezők fenntartják a jogot arra, hogy kizárják azt a csapatot vagy távozásra szólítsák fel azt a csapattagot, aki vagy akik nem tartják be ezeket a szabályokat.

Tállya község éjjel 10 és hajnali 6 óra között csak zajkorlátozás mellett engedélyez rendezvényeket.

A kikölcsönzött felszerelést, állványokat, asztalokat, székeket stb. megfelelő állapotban kell visszaszolgáltatni.

A csapatok a rendező házigazda által kijelölt területet foglalhatják el. Egy csapatnak 6×6 méternyi területet biztosítunk. Vízvételi lehetőség rendelkezésre áll a versenyterületen. Áramforrást minden csapatnak biztosítunk, azonban saját hosszabbító, elosztó használatát javasoljuk.

A verseny részletei

A versenyre Tállya község központjában kerül sor, szabadtéren, 2018. október 12-14-én.

 • Versenyszervezők: a Tállya BBQ csapata.

 • A versenyt két KCBS védnök felügyeli.

 • A versenyprodukciókat nagyszámú KCBS bíró értékeli, anonim módon.

 • A KCBS bírók munkáját a KCBS vezetőbírók irányítják.

Időterv

2018. október 12., péntek

 • 14:00-18:00: érkezés, regisztráció, sátorállítás

2018. október 13., szombat

 • 09:00-13:00: Érkezés, regisztráció, sátorállítás

 • 14:00: Húsellenőrzés

 • 15:00: Egyeztető megbeszélés a csapatkapitányokkal

 • 16:00-20:00 Welcome Party

 • 20:00 Hivatalos versenykezdés

2018. október 14., vasárnap

 • 09:00: A rendezvény megnyitása a nagyközönség felé

 • 11:30-14:00 A versenyművek beadása

 • 16:30 Eredményhirdetés

*A műsorváltozás jogát fenntartjuk!

Versenycsapatok/ regisztráció

A Versenycsapatoknak nem kötelező regisztrálniuk magukat a KCBS-nél, ez csak azoknak a csapatoknak ajánlott kiemelten, akik egy évben több versenyen is indulnának, és versenybe szállnak az Év Csapata/ Team of the Year címért.

A versenycsapatok létszáma 1-től 6 főig terjedhet. A csapatoknak csapatkapitányt kell kijelölniük (chief cook). A csapatkapitánynak kötelező KCBS-tagsággal és regisztrációs számmal rendelkeznie. A Tállya BBQ által 2018-ban szervezett bíróképzésen történő részvétel automatikusan az éves KCBS-tagság megszerzésével is jár. Amennyiben a csapatkapitány nem vesz részt képzésen, a tagságot közvetlenül is megszerezheti a KCBS-nél (http://www.kcbs.us/join.php). Igény esetén a szervezők segítenek ebben, és teljes körűen lebonyolítják a regisztrációt.

Kategóriák

A verseny az alábbi 4 klasszikus KCBS BBQ-kategóriában zajlik:

 1. Csirke (chicken)

 2. Sertésoldalas (pork ribs)

 3. Sertéslapocka (pulled pork)

 4. Marhaszegy (brisket)

Emellett egy meglepetés kategória (Mystery Box) is szerepel a versenyfeladatok között, az ebben való részvétel azonban opcionális, nem kötelező. A meglepetés kategóriában is hirdetünk győztest és helyezetteket, ez azonban nem számít be az összesített végeredménybe és helyezésekbe.

2018-ban a Mystery Box mellett egy másik kiegészítő kategóriát is elindítunk: a Barbecue-szósz kategóriát. Az ebben való részvétel opcionális, nem kötelező. A szósz-kategóriában is hirdetünk győztest és helyezetteket, ez azonban nem számít be az összesített végeredménybe és helyezésekbe. Két alapvető szabály van: a szószt a verseny során, helyben kell elkészíteni, illetve egy meglepetés alapanyagot kötelező lesz felhasználni. A meglepetés alapanyagot szombaton, a csapatkapitányi egyeztetésen mutatjuk be, itt kell végleges döntést hozni arról, hogy indultok-e a kategóriában.

A szószt fedeles, átlátszó kis tégelyben kell beadni, 6 db-ot, a szokásos fehér dobozban.

Az értékelés szempontjai a klasszikus értékelési szabályok lesznek, némi átalakítással, szószra vetítve:
Megjelenés = Szín, ragyogás
Íz = Íz
Állag = Harmónia, konzisztencia

Beadás: 11:30, a klasszikus kategóriák előtt, felütésnek.

Az egyes versenykategóriákkal kapcsolatos tudnivalók az alábbiak:

Húsellenőrzés:

A verseny egy húsellenőrzéssel kezdődik, amely során a KCBS védnökök a versenyszervezőkkel együtt ellenőrzik a csapatok húsait, a húsok megfelelőségéről a csapatok igazolást kapnak.

Csirke (chicken):

A csirke kategóriában a csirke bármely részével versenybe lehet szállni, úgymint pl.: egész csirkecomb, csirke-felsőcomb, csirke alsócomb, fél csirke, csirkeszárny, stb. A csirkecomb, csirkeszárny csontjával együtt és kicsontozva egyaránt megsüthető és prezentálható. Legnépszerűbb csirke-versenyrészek a felsőcomb és az alsócomb.

Sertésoldalas (pork ribs):

A sertésoldalas csakis csontjával együtt süthető meg és prezentálható.

Sertéslapocka (pulled pork):

A sertéslapocka kategóriában önmagában csak tarjával indulni nem megengedett. A tarja a lapockához csatolva, csakis azzal együtt vágva szerepelhet.

A legnépszerűbb sertéslapocka-versenyrész az ún. Boston-butt féle vágás, az amerikai hentesiskolában megszokott lapocka-előkészítés, amely a tarja egy részét is tartalmazza.

Marhaszegy (brisket):

A legnépszerűbb marhaszegy-versenyrészek: a vékonyszegy és a marhaszegy külön-külön megsütése és tálalása.

Meglepetés/ Mystery Box:

Ebben a kategóriában a versenyszervezők által adott meglepetés alapanyagokból kell dolgozni. Jóval kevesebb a formai megkötés, gyakorlatilag szabadon használhatók fel az alapanyagok, bármilyen technikával megsüthetők.

A tálalásuk is eltérhet a 4 alapkategóriától, nem szükséges anonim egyendobozban beadni őket.

Barbecue-szósz/ Barbecue sauce

Ez a kategória sem kötelező, de itt is kötelező felhasználni a versenyszervezők által biztosított alapanyagokat. Formai megkötés itt sincs, a fentieken túl tetszés szerinti alapanyagok használhatók. Tálalásuk hat átlátszó tégelyben történik, amiket egy standard tálaló versenydobozban kell a bíróknak bemutatni.

Tálalás

A versenyprodukciókat előre kiosztott, semleges és egységes versenydobozokban szükséges a zsűrinek beadni (kivétel a meglepetés kategória).

Mivel a KCBS bírók asztalai hatfősek, minden versenyprodukciónak tartalmaznia szükséges 6 porciót az adott kategórián belül. Tehát, a csirke-kategóriában, ha valaki csirke felsőcombot készít, akkor a versenydobozban 6 db csirke-felsőcomb porciót szükséges beadnia.

Ha valaki egy adott kategórián belül több részt is megsüt, akkor minden részből 6-6 db-ot szükséges beadnia. Tehát, ha valaki vékonyszegyet és vastagszegyet is süt, akkor a vékonyszegy-részből és a vastagszegy-részből is szükséges beadnia 6-6 porciót a versenydobozba.

A dobozok bármilyen jellegű megjelölése, a húsokkal történő egyedi „szobrászkodás”, beazonosítható különleges hústálalás, húsformázás nem megengedett, és a kategóriából történő kizárással jár. A tálalás természetesen lehet egyedi, kreatív ötletek mentén felépített, de nagyon fontos, hogy az adott hús természetes módon hordozza az adott húsféle stílusjegyeit, azaz például egy csirkecombról látható legyen, hogy az egy csirkecomb, egy szelet szegyről az, hogy egy szegy – vagyis a „túlformázás”, az adott hús eredeti identitásának transzformálása kerülendő.

Zöldfűszer-/ Zöldsaláta-ágy

A versenyprodukciókat hagyományos módon zöldfűszer- vagy zöldsaláta-ágyon szokás tálalni, de ez nem kötelező. Akár üres dobozban is prezentálhatóak a húsok.

Megengedett zöldfűszerek, saláták:

 • petrezselyem

 • fodros petrezselyem

 • kötözősaláta (Romaine lettuce)

 • fodros kelsaláta (kale)

 • fodros zöldsaláta (green leaf)

 • koriander

Tiltott zöldfűszerek, saláták:

 • Minden más zöldfűszerféle/ zöldsalátaféle

 • bíborszínű saláták, stb.

Húsbeszerzés

A KCBS koncepciója szerint a húsok és minden más alapanyag beszerzése a versenycsapatok feladata. A csapatok saját hatáskörükben eldönthetik, melyik az a húsforrás, amelyből a legtökéletesebb húsokat lesznek képesek megsütni.

BBQ-sütők

A KCBS koncepciója szerint a versenycsapatok saját BBQ-sütőjükkel, szmókerükkel érkeznek a versenyre.

 • Elfogadott sütőtípusok: fatüzeléses, faszenes és pellet-sütők/ szmókerek.

 • Tiltott sütőtípusok: elektromos vagy gázzal működtetett sütők.

 • Hőáramlás- és hőmérséklet-szabályozó készülékek használata (pl. BBQ-Guru) megengedett.

A repülővel érkező első 10 külföldi versenycsapatnak a Tállya BBQ biztosítja a sütőket és az alapvető infrastruktúrát. Igény esetén a húst is.

A hazai versenycsapatoknak nem áll módunkban sütőket biztosítani.

Csapatterület és infrastruktúra

 • Minden csapatnak egy 6×6 méteres területet biztosítunk.
 • Minden csapatnak, amelyik igényli, térítés ellenében biztosítunk egy 3 oldalfallal ellátott sátrat, amely legalább 3×2 méteres lesz. A sátrak bérleti díja 15.000 Ft/csapat (50 EUR/csapat)
 • Aki saját, brandingelt sátrat szeretne hozni, kérjük, jelezze ezt nekünk a regisztrációs folyamat és levelezés során.
 • A csapatok nem parkolhatnak gépkocsival a sátruk mellé, a nekik kijelölt területre. A parkolást a versenyterületen kívül szükséges megoldaniuk.
 • Javasoljuk, hogy minden csapat hozzon magával porraloltó-készüléket!
 • A csapatok saját sátra nem készülhet gyúlékony anyagból.
 • A csapatok felelősek a saját versenyterületük tisztaságáért a verseny alatt, illetve azt követően is.

Biztonsági letét (kaució)

A takarításért 10.000 Ft biztonsági letétösszeget szükséges befizetni – ez arra az esetre biztosíték, ha egy csapat nem takarítja ki a saját versenyterületét megfelelő, elvárható módon.

 • A takarításért 10.000 Ft biztonsági letétösszeget szükséges befizetni – ez arra az esetre biztosíték, ha egy csapat nem takarítja ki a saját versenyterületét megfelelő, elvárható módon.
 • A takarítás ellenőrzését követően a biztonsági letétet az eredményhirdetés előtt és után minden csapatnak visszafizetjük.

Részvételi díjak

A maximum 6 fős csapatok részvételi díja 75.000 Ft (250 EUR).

Fontos információ azon versenycsapatoknak, akik grill-/ barbecue eszközöket gyártó, forgalmazó cégeket képviselnek

A 6×6 méteres versenycsapat-területen brandingelt sátor, molinó és eszközök kiállítása megengedett. A területen belül néhány sütő vagy egyéb termék kiállítása is lehetséges a nagyközönség számára, kulturált, egészséges keretek közt. Azonban szeretnénk elkerülni, hogy egy cég csapata esetlegesen csak azért jelentkezzen a versenyre, hogy ott elsősorban kiállítson, termékbemutatót tartson. Ez a magatartás nem megengedett. Minden csapatnak világosan látható módon úgy kell felállnia és dolgoznia a verseny során, hogy azzal a versenyfeladatok végrehajtását célozza meg. Amennyiben egy versenycsapat láthatóan csak azért jelent meg, hogy termékeket reklámozzon, az a versenyből történő azonnali kizárást eredményezheti.

Beadási időpontok/ Turn-in times

A versenyműveknek az alábbi időpontokban szükséges megérkezniük a bírói területre, október 14-én vasárnap:

 • Barbecue-szósz: 11:30 +/- 5 perc
 • Csirke: 12:00 +/- 5 perc

 • Sertésoldalas: 12:30 +/- 5 perc

 • Sertéslapocka: 13:00 +/- 5 perc

 • Marhaszegy: 13:30 +/- 5 perc

 • Meglepetés doboz: 14:00 +/- 5 perc

Győztesek

A kategóriákban külön-külön is hirdetünk győzteseket és helyezetteket, míg a teljes verseny bajnoka és helyezettjei a kategória-helyezések összesített eredménye alapján kerülnek ki.