Eladó cégek esete

Az eladó cégek speciális esetet képeznek. Jogilag ez azt jelenti, hogy egy adott cég üzletrészeinek vagy részvényeinek a 100%-át eladják. A cégeladásnak vannak jogi akadályai, mint például, amikor a bejegyzett tőke nincs befizetve, ilyenkor a befizetetlen cégrész nem ruházható át másra.

Szintén akadályt jelenthet, ha valamelyik bejegyzett tulajdonos nem szándékozik eladni saját üzletrészét. Azonban a tagoknak elővásárlási joguk van. Fontos a tagok közötti egységes ügyleti akarat megléte. Az eladó cégeknek különböző típusai vannak, úgy, mint például a feleslegessé vált cégek, valamint, a működő cégek. Feleslegessé vált cégről akkor lehet beszélni, amikor már tartósan szünetelő cégről van szó, nincs sem árbevétele, sem üzleti tranzakciói.

Ezeknek felesleges a fenntartása is, hiszen költségeket és leginkább veszteségeket produkálnak. Működő cégről pedig magától értetődően akkor beszélhetünk, amikor ténylegesen üzletszerűen funkcionál a cég, megvannak ehhez a szükséges eszközei, személyzete, és árbevétele. Amikor működő céget terveznek eladni, annak számos oka lehet. Például a tagok kiöregedése, nyugdíjazása szokott lenni a legáltalánosabb indok emögött, ilyenkor nincs a családban trónörökös, vagyis cégörökös.

Továbbá, eladó cégek okai között szerepel az is, hogy a tulajdonos mással szeretne foglalkozni, ezért kiszáll a vállalkozásból és megpróbálja eladni a céget. De fennállhat az az eset is, amikor üzletszerűen azzal foglalkozik valaki, hogy beindít egy céget, és amikor már jól megy, akkor továbbad rajta. Valamint, amikor az örökösök nem szeretnék tovább vinni a céget, akkor is az eladó cégek sorába kerül az adott vállalkozás.