A grillezési technikák alapjai

Ami nálunk a grillparti, az Amerikában a barbecue. A távoli országban a grillezés nem pusztán nemzeti kedvtelés, hanem társadalmi esemény is, amelyre még maguk az elnökök is szívesen invitálják meg magas rangú vendégeiket. Máig nem egyértelmű, hogy kik voltak az elsők, akik meghonosították a barbecue kifejezést: a farmerek, akik egy egész bölényt sütöttek meg fülétől a farkáig – barbe-á-queue – a tábortűz fölött, avagy az indiánok, akik agyagbevonattal tűzállóvá tett farostélyon – barbacoa – sütötték meg a pecsenyéjüket. Az azonban biztos, hogy nyílt tűz fölött már évezredek óta sütnek az emberek. Ezért akár azt is mondhatnánk, hogy egyfajta ősi ösztön hajt bennünket minden nyáron a természet lágy ölére, a tűz köré, hogy kellemes társaságban adjuk át magunkat a grillezés élményének.

Ma már azonban nem csupán a faszénen készített ételek különleges ízét élvezhetjük, hanem ínycsiklandó köretekét is. A húst nemcsak egyszerűen grillezzük, hanem bepácoljuk vagy megkenjük különféle fűszerkeverékkel. Friss salátával, öntetekkel, mártásokkal és grillvajjal tesszük fel az i-re a pontot. Hússzeleteken kívül grillezhetünk egész halat, halfilét, pulykanyársat, töltött zöldségeket vagy akár banánt is. A grillezés nem egyszerűen nyári szórakozás, több annál.

Hasznos BBQ tanácsok

  1. Grillkellékek: a húsvilla, grillfogó és lapát mellett a forgatáshoz érdemes beszerezni összecsukható grillkosarat, amelyben pl. egész halat is lehet grillezni.
  2. A hús legyen szép márványos felületű, így kellemes szaftos marad. Hogy ne száradjon ki, röviddel a sütés előtt vagy után sózzuk meg.
  3. A pácok finomabbá teszik a grillezett ételeket, segítségükkel omlós és szaftos lesz a hús. Az alappác növényi olajból, friss zöldfűszerekből és fokhagymából áll. A húsokat legalább 1 órán át pácoljuk, a halaknak elég 30 perc.
  4. A zöldfűszeres vaj a steakek elengedhetetlen kiegészítője. Keverjünk össze vajat fűszerekkel és zöldfűszerekkel, majd alufóliában formázzuk henger alakúra. Tegyük hűtőbe, és ha kellően megdermedt, vágjuk szeletekre.
  5. A füge és más gyümölcsök is, mint például a banán, a nektarin vagy az őszibarack, töltelékkel vagy anélkül grillezve kitűnő desszert.
  6. A burgonya nemcsak egyben megsütve, de hasábokra vágva vagy salátaként elkészítve is klasszikus grillcsemege.
  7. Grillmártásokat nagy választékban kaphatunk az üzletükben, de magunk is elkészíthetjük őket.

Grillkészülékek

A leggyakoribb a faszéngrill, amely különféle formákban (kerek, szögletes) kapható. Egyre népszerűbb a gömbgrill, amelyben a fedőnek köszönhetően különösen egyenletesen grillhezhetők az ételek. Aki türelmetlen, és nem győzi kivárni, amíg a faszén alkalmassá válik a sütéshez, annak ajánlatos gáz- vagy elektromos grillkészüléket vásárolnia. Aki pedig esőben sem bírja ki grillezés nélkül, az kő- vagy elektromos asztali grillezőt, esetleg grillspirálokkal ellátott sütőt is vehet.

A kukoricacső az amerikaiak kedvenc barbecue-csemegéje. Könnyebb kézzel enni, ha kis fanyársat szúrunk mindkét végébe.

A faszén vagy faszénbrikett a legkedveltebb tüzelőanyag. Ne használjunk fát vagy papírt, mert káros lehet az egészségre. A faszenet piramis alakban halmozzuk fel, és kereskedelemben kapható grillgyújtóval gyújtsuk meg. Spirituszt vagy benzint ne használjunk! Időben gyújtsuk meg a tüzet, mert amíg a parázs a sütéshez ideális lesz – tehát amíg fehér hamuréteg nem képződik a tetején – eltelhet 30-45 perc.

A biztonság nem csaj a vendégek miatt a legfőbb követelmény. Figyeljünk rá, hogy éghető anyagok ne legyenek a grill közelében, a parazsat pedig csak akkor takarítsuk el, ha már teljesen kihűlt.