A vérnyomásproblémák kezelése

Emelkedik a hőmérséklet. Már kora reggel süt a nap. Hol van már a sötétség és az esős hideg idő. Ilyenkor érdemes csak élni! De hiába gondolkodik bárki így, ha ennek ellenére reggel mégsem érzi magát igazán formában. Az első kávé és a frissítő zuhanyozás után már egy kicsit fittebb és vidámabb, de fél óra elteltével már újra el is illant minden lendülete.

Alig kászálódott ki az ágyból, máris visszaheveredne

Fáradtnak és levertnek érzi magát. Ilyenkor a munkára képtelen koncentrálni? Kész képtelenség. Szétszórtan igyekszik elvégezni a napi feladatait, miközben valójában csak az estét várja, hogy végigdőlhessen a heverőn és lazíthasson egy kicsit. Mi okozhatja mindezt? Nos, a vérkeringés teszi az embert lankadttá, nevezetesen az, hogy túl alacsony a vérnyomása.

De mit is jelent ez tulajdonképpen? A vér, ahogy végighalad az útján a testen keresztül, nyomja az erek falát, melyeken átfolyik. Ez a nyomás pedig mérhető. Eközben két érték adódik. Az egyik (magasabb) szisztolés érték, mely azt az erőt mutatja, amivel a szív az artériákon keresztül átpumpálja a vért. A másik (az alacsonyabb) diasztolés érték, mely azt a nyomást jellemzi, ami az erekben uralkodik amikor a szív nyugalmi állapotban van és a vér visszafelé áramlik a szívbe. A normális vérnyomást 100-140 (szisztolés), illetve 60-90 (diasztolés) közötti értékek jellemzik.

A rendszeres mozgás nyáron is fontos. Mindenesetre a déli hőséget ajánlatos kerülni.

A vérnyomásproblémákat a legkülönfélébb okok válthatják ki. A táplálkozási hibák, a mozgáshiány és a túlsúly, illetve amire az úgynevezett orvosmeteorológusok rájöttek, hogy az időjárás is nagy hatással van az emberi szervezetre. Mindenekelőtt az időjárás-változások vannak komoly kihatással a közérzetre. Ám amíg veszélyes magas vérnyomás (hiprtónia) gyakran egész éven át észrevétlen marad, az alacsony vérnyomás (hipotónia) azonnal észreveteti magát. Szédülés (mely akár eszméletvesztésig is terjedhet), hőhullámok és levertség a következményei.

Bár az alacsony vérnyomásnak korán sincsenek olyan egészségügyi következményei, mint a hipertóniának, mégis masszívan korlátozza az életminőséget. Még szerencse, hogy a vérnyomás ugrásra serkenthető. Ehhez azonban a vérnyomás rendszeres ellenőrzése szükséges. Csak így fedezhető fel hamar a tartósan túl alacsony vagy túl magas vérnyomás. Az alacsony vérnyomást magasba lendítő szerek hihetetlenül egyszerűek. Lehet akár például a megszokottnál egy kevéskével több só is. A nátrium szűkíti az ereket, így fokozza a vér érfalakra gyakorolt nyomását. Mindenesetre a só vizet köt meg, így nedvességet vont el a sejtektől.

Az ivás nem csak ezért olyan fontos. A sok folyadék megelőzi a vérkeringési problémák kialakulását. Alapszabály, hogy testsúlykilogrammonként legalább 33 ml-t kell fogyasztani. Ezenkívül a forró napokba is be kell iktatni az aktív mozgást. Kora reggel vagy este, mikor hűvösebb a levegő.

A növények erejével beállítható a helyes vérnyomás

Aki még jobban szeretné támogatni a vérnyomását, a patikákban kapható speciális készítmények segítségével teheti meg. A fokhagyma (galagonyával és fagyönggyel kombinálva) a magas vérnyomásra van hatással. A hibiszkuszt, szőlőhéjat és hajdinát tartalmazó szerek segítenek egészségesen tartani a szívet és a vérkeringést. A rozmaring az alacsony vérnyomás ellen nyújt támogatást. Alapvetően igaz viszont, hogy a szív, a vérkeringés vagy a vérnyomás tartós problémái az orvos kezébe tartoznak. Csak ő képes felbecsülni a kockázatokat és rálelni az igazi okokra